Slinga

Skriv ut

Slingan definierar hur hålen spelas och här anges också hålens index och slopevärden m.m. Här kan man också ange egna tee-namn i st f de traditionella färgkoderna.

Meny

Du öppnar fönstret med menykommando Administration » Inställningar golfbana eller genom att i menyn Register välja Administration och sedan klicka på Slinga.

När alla hål är registrerade, skall man definiera olika slingor. En slinga är en valfri sammansättning av organisationsenhetens hål. Har man t.ex. 27 hål kan man definiera 3 st olika 9-hålsslingor med var sitt namn, som man sedan kombinerar till olika 18-hålsbanor. Man kan t.ex. skapa en mästerskapsslinga genom att använda 18 av de 27 hålen i en separat mästerskapsslinga.

Skapa ny slinga

Välj menykommando Administration  » Inställningar golfbana » Slinga . Första dialogrutan visar alla upplagda slingor med Namn, Par och en kort Beskrivning. Man markerar en slinga och trycker Egenskaper för att ändra slingan och Nytt för att skapa en helt ny slinga.

Slingan åsätts ett Namn och andra uppgifter, såsom karaktär, arkitekt, greenbeskrivning mm. Tänk på att dessa uppgifter visas på Golfguiden på www.svenskgolf.se.

I egenskaperna för en slinga anger man vilka hål som ingår och i vilken ordning (fältet Nummer) de spelas. Svårighetsgraden anges i fältet Index.
Det finns plats för 18 hål i en slinga och du väljer Hål, Nummer och Index med listrutorna.
Slopevärdena (Slope och Course-Rating-värdet CR) noteras för varje Tee, olika värden för Dam- resp Herrtee.
Bocka i rutan HCP-grundande om slingan skall vara HCP-grundande.
OBS... En HCP-registrering kan inte genomföras på slingan om inte bocken för HCP-grundande är ibockad. Meddelande visas i GIT samt i Min Golf.

En oslopad slinga anges med slope=113 och CR=slingans par. Kom ihåg att tryck Spara när du ändrat något.

Många klubbar vill använda egna beteckningar på olika tee i stället för ordinarie färgtee. Nu finns en kolumn för alternativt tee-namn.
Bocka i rutan Alternativ teebeteckning om klubben använder egna teebeteckningar.

Man måste ange Alternativ Teebeteckning på alla rader där Tee har angetts. Max 8 tecken.
Många rapporter och etikettrapporter har uppdateras till att även använda alternativ beteckning.

(Exemplet nedan visar Halmstads Norra Bana som använder alternativa tee-beteckningar).

Du skall också markera om slingan är Öppen, och ange om greenerna är Ordinarie eller Provisoriska.
Markera valet Aktiv om slingan är klar och skall kunna användas i nästa steg för att skapa banor.
Markera även om slingan är HCP-grundande i bockrutan.

OBS

En HCP-registrering kan inte genomföras på slingan om inte bocken för HCP-grundande är ibockad. Meddelande visas i GIT samt i Min Golf om man försöker registrera runda.

När är en slinga HCP-grundande och inte? Spelar man med vintergreener under vintersäsongen så är inte slingan HCP-grundande men det också ske vid andra tillfällen, läs mer på följande sida: HCP-grundande slinga