Senast uppdaterad:

Skriv ut

Övriga Avgifter

Avgiftstypen Övriga avgifter kan användas för att skapa en avgift som kan vara en neutral avgift t.ex. städavgift, tilläggsavgift (träningsavgift, eller en avgift för att få ta del GF-samarbete med specifik klubb). Ett kännetecken för Övriga avgifter är att en negativ avgift kan skapas, som t.ex. kan användas för att minska totalbeloppet på en faktura.

Artikeltypen Övriga avgifter kan användas som en "neutral" avgift t.ex. Tränings- eller städavgift. Avgiften kan läggas upp och kopplas till en viss medlemskapstyp och på så sätt kan avgiften skickas ut i fakturaunderlaget. En egenskap som artikeltypen Övriga avgifter har är att den ger möjlighet att skapa en negativ avgift.

 

Möjlighet att använda negativ avgift Visa

Du kan registrera en negativ avgift, dvs en avgift som minskar totalbeloppet på en faktura. Man skapar avgiften/artikeln på vanligt sätt, men man sätter ett negativt belopp.

 

Man måste skapa avgiftsregler som täcker alla personer t.ex. alla åldergrupper eller alla medlemskapstyper, och den negativa avgiften kan inte vara familjerabattgrundande. Rutan Aktiv är förbockad vid ny avgift, detta innebär att avgiften aktiveras och kan användas i GIT.

För att belysa användningsområdet för negativa avgifter beskrivs här några exempel när man kan utnyttja funktionen negativ avgift.

 1. Det är vanligt förekommande att personer som begär inträde i en klubb på hösten, får en lägre årsavgift det året. Man kan då skapa en negativ avgift enligt bilden ovan. 
  När man skapar en ny medlem läggs den normala årsavgiften in automatiskt t.ex. 3000 kr. Man lägger till denna negativa avgift på medlemmen (-2000 kr för senior och - 1000 kr för junior). 
  Exempel på faktura:
  -Årsavgift fullvärdig medlem 3.000 kr
  - Rabatt årsavgift Höstinträde -2.000 kr
  Att betala 1.000 kr
 2. I ett annat exempel så väljer man att gå från lån till spelrätter, man kan få en eller två spelrätter för sitt lån. Om man väljer en (1) spelrätt så kan man få ut resten med en rabatterad spelavgift under 5 år. 7500/5=1500:-/år Dessa medlemmar är placerade i egen medlemskapstyp. 
  Exempel på faktura: 
  Spelavgift: 3.000:- 
  Återbetalning lån: -1.500:- 
  Att betala: 1.500:- 
  Spelavgift på eget konto, Återbetalning lån på konto för lånen. 
 3. Ett tredje exempel är en klubb som har dålig likviditet. Man uppmanar de medlemmar som har möjlighet att sätta in en extra inbetalning på 2000:- i oktober, och för detta får de någon uppmuntran i form av greenfee biljetter, rangekort eller dylikt. 
  De får sedan en rabatt på fakturan i februari på 2000:- 
  Exempel på faktura: 
  Spelavgift 3.000:- 
  Avgår inbetalt förskott: -2.000:- 
  Att betala 1.000:-