FAQ - Freja+ för inloggning i GIT

Här får du svar på många av frågorna om införandet av Freja+ som inloggningsmetod i GIT hösten 2024.

Varför måste jag ha Freja+ för att logga in i GIT? Visa

Huvudskälet är att öka säkerheten i vårt gemensamma verksamhetssystem GIT. Inloggning med e-legitimation är en betydligt säkrare metod än Golf-ID och lösenord, som kommer att fasas ut under september-oktober 2024.  Svenska Golfförbundet har valt e-legitimationen Freja+.
En av anledningarna till att vi valt just Freja+ för inloggning i GIT är att det används av Riksidrottsförbundet. Många klubbar har redan kommit i kontakt med inloggningsmetoden via IdrottOnline.

Vad är Freja? Visa

Freja+ är en statligt godkänd svensk e-legitimation. Det betyder att svenska staten genom myndigheten för digital förvaltning – DIGG – har gjort en prövning av att Freja+ är tillräckligt säker för att få användas i offentliga tjänster som exempelvis Skatteverket och 1177.
Freja har idag mer än en miljon användare och fungerar till mängder av e-tjänster samt till tusentals butiker som en fysisk legitimation. Läs mer om godkända e-legitimationer här.

Kostar det något att ha Freja? Visa

Nej, att använda Freja som e-legitimation eller som fysiskt ID-kort kostar inget för dig som användare.

Kan jag använda Freja för inloggning i andra tjänster? Visa

Ja, Freja används av flera företag, myndigheter och organisationer, bland annat Skatteverket, 1177, IdrottOnline, ATG och PostNord.

Varför kan jag inte använda min e-legitimation från banken? Visa

Riksidrottsförbundet som driver IdrottOnline har tecknat ett mycket förmånligt avtal med Freja eID Group. Därför har även vi på Svenska Golfförbundet valt Freja+ som e-legitimation.
Freja har samma säkerhet som Bank-ID, men till betydligt lägre kostnad.

Hur skaffar jag Freja+? Visa

Du måste ha en mobiltelefon, samt ett pass eller nationellt ID-kort. Har du inte det fungerar det även med körkort eller Skatteverkets ID-kort.
Du laddar ner appen på din mobil och följer instruktionerna.
Använder du pass eller nationellt ID-kort aktiveras Freja+ inom några minuter. Använder du körkort eller Skatteverkets kort måste du även göra ett besök hos ett av Frejas ombud för en fysisk ID-kontroll.

Tips: ställ in Face-ID som verifieringsmetod så går det snabbare att logga in.

Läs mer om att skaffa Freja här

Jag har skaffat Freja+. När kan jag börja logga in i GIT med Freja? Visa

Övergången till inloggning med Freja+ kommer att ske någon gång under september-oktober och under några veckor kommer det vara en övergångsperiod då du kan logga in med både Freja+ och Golf-ID/lösenord. Därefter kommer det endast vara möjligt att logga in med Freja+.

Måste alla som ska logga in i GIT ha Freja+? Visa

Ja, alla som loggar in i GIT behöver ha Freja+.

Kan flera personer dela på ett inlogg på vår golfklubb? Visa

Nej, ni kan inte dela på ett inlogg. Alla måste ha sin egen GIT-användare och sitt eget inlogg som bygger på personnummer.

Måste jag använda Freja när jag ska logga in i GIT e-post? Visa

Nej du kan inte använda Freja för inloggning till GIT e-post. Du har separata inloggningsuppgifter i GIT e-post. Du behöver heller ingen behörighet i GIT för att få behörighet till GIT epost. Det är klubbens administratör som kan skapa behörighet att logga in i GIT e-post.

Måste jag använda Freja+ när jag loggar in i GIT Tävling? Visa

Du kan inte använda Freja+ för att logga direkt in i GIT Tävling.
Men du kan som vanligt när du har loggat in i GIT med Freja klicka på menyvalet GIT Tävling i GIT för att komma åt det.

I höst planeras ytterligare ett alternativ för direktinloggning i GIT Tävling. Klubbens administratör kommer kunna skapa behörighet direkt i GIT Tävling inloggning i GIT Tävling med Golf-ID och ett eget valt lösenord.

På så sätt kan golfklubben erbjuda två alternativ för användare av GIT Tävling:

1. Logga in via GIT som vanligt, där Freja används för inloggning, och därifrån till GIT Tävling.

2. Golfklubbens administratören kan skapa behörighet för ex. tävlingsledare direkt i GIT Tävling för inloggning med med Golf-ID och ett eget valt lösenord. Se bild.

Jag har hört att alla golfspelare framöver ska kunna använda Freja+ även till Min Golf och Min Golf Bokningsapp. Stämmer det? Visa

Ja, det stämmer, Under 2025 planerar vi att införa Freja+ som alternativ även för alla golfspelare som loggar in i Min Golf, Min Golf Bokning och Golfterminalen.
Nuvarande inloggning med Golf-ID och lösenord kommer dock finnas kvar som alternativ för golfspelarna tills vidare.

Vad behöver jag göra nu? Visa

För att vara förberedda, se till att du och alla på din golfklubb som har tillgång till GIT skaffar Freja+, gärna redan nu men senast i början av september 2024. Då är ni redo när bytet sker i september-oktober. Informera alla dina medarbetare som berörs.