Senast uppdaterad:

Skriv ut

Grönt Kort – så här funkar det

Lär dig om hur golfens Gröna Kort fungerar, och hur du med hjälp av GIT kan hantera nya golfare som kommer till klubben.

Regelverket för Grönt Kort gäller för alla nya golfare och för spelare som är registrerade i GIT med HCP 99. Återvändande spelare som är registrerade i GIT sedan tidigare med HCP 54,0 eller lägre behöver inte ta Grönt Kort på nytt.

Här hittar du också en kort film som beskriver processen i GIT.

För att få Grönt Kort ska spelaren:

1. Skaffa eller få ett Golf-ID
2. Få godkänt på kunskapstestet i Min Golf
3. Få godkänt på spelprovet och registrera ronden i Min Golf (alternativt kan klubben registrera i GIT)
4. Få Grönt Kort godkänt av den golfklubb där spelprovet genomförts

När spelaren fått sitt Gröna Kort godkänt krävs ett aktivt medlemskap i en golfklubb för att spelaren ska kunna boka starttider, registrera handicap och anmäla sig till tävlingar.

På den här sidan kan du läsa om Grönt Kort, specifikt kopplat till hur du gör i GIT.

Mer detaljer om regelverket, tips för klubbens Grönt Kort-kurser, och svar på vanliga frågor hittar du på golf.se.

Skaffa Golf-ID så funkar det Visa

Nya golfare kan skaffa Golf-ID på två sätt:

Personen registrerar sig själv på borjaspela.golf.se (svenskt personnummer krävs)
Klubben registrerar personen i GIT som Grönt Kort-medlem. Ni blir då spelarens utbildningsklubb och en relation har skapats (rekommenderas!)

När Golf-ID:t skapats skickas ett automatiskt välkomstmejl till spelaren. Det innehåller bland annat spelarens lösenord till Min Golf, information om Grönt Kort-resan och länk till Grönt Kort-webben där spelaren kan lära sig de teoretiska grunderna.

Tips! Oavsett hur spelaren fått sitt Golf-ID är det bara en golfklubb som kan godkänna Grönt Kort när kunskapstest och spelprov är klara. Så snart en ny spelare söker kontakt med er på klubben – skapa en relation och informera om nybörjakurser, träningsmöjligheter, fadderverksamhet och medlemskap

Kunskapstest - så funkar det Visa

Kunskapstestet finns i Min Golf och är uppdelat i två deltest med 25 frågor om golfspelet och 25 om golfvett. För godkänt krävs minst 20 rätt per deltest.

Barn upp till året de fyller 12 får ett barnanpassat kunskapstest. Det sker automatiskt, Min Golf känner av åldern via Golf-ID. Barnens test har 15 frågor om golfspelet och 15 om golfvett. För godkänt krävs minst 12 rätt per deltest.

Kunskapstestet går att göra om hur många gånger som helst tills resultatet blir godkänt. Vid omstart slumpas nya frågor fram.

För att klara kunskapstestet behöver spelaren lära sig de teoretiska grunderna, exempelvis via den kostnadsfria Grönt Kort-webben. Webben är öppen för alla, ingen inloggning krävs.

Spelprov - så funkar det Visa

För vuxna och barn 13 år och uppåt* innebär spelprovet att spela nio hål på en banvärderad svensk bana från en slopad tee och få minst 18 poäng på handicap 54,0. Markören för spelprovet ska ha handicap 36,0 eller lägre och vara medlem med aktivt Golf-ID.

Spelprovet registreras oftast av spelaren själv i Min Golf, med score hål för hål (se bild nedan). I vissa fall kan ni på klubben registrera spelarens spelprov i GIT – se rubriken ”Registrera ett spelprov” längre ner.

Spelaren får spela hur många ronder som behövs för att klara provet. Totalscoren och poängen räknas ut automatiskt av systemet.

Det är bara ett godkänt spelprov som sparas. Om spelaren försöker registrera en rond som inte uppfyller kravet flaggar systemet för detta. Om spelaren har svårt att räkna poängbogey kan de därför prova att registrera en rond i Min Golf för att se om de klarat minst 18 poäng.

Spelprovet i Min Golf: 


Tips! Ni som klubb bestämmer vilka krav och avgifter som gäller för att en spelare på väg mot Grönt Kort ska få tillträde till er bana för att göra spelprovet. Läs mer på golf.se.

För att klara spelprovet behöver spelaren lära sig om golf i praktiken, med fördel hos en tränare på en golfklubb. Informera era nybörjare om vad ni har för erbjudanden och kurser.

*Barn 12 år och yngre kan göra den vuxnas spelprov, men har också ytterligare alternativ. Barn kan inte själva registrera sitt spelprov i Min Golf – det är klubben som godkänner barnets Gröna Kort i GIT. Läs mer under rubriken "Barnens Gröna Kort (12 år och yngre)" längre ner.

Administrera Grönt Kort i GIT – steg för steg

Här hittar du tips och information om hur klubben administrerar Grönt Kort i GIT, under spelarens resa in i golfen. Klicka på en rubrik för att läsa mer om området och ta del av skärmdumpar från GIT.

1. Skapa en medlemskategori för Grönt Kort Visa

För att klubben ska kunna kommunicera med de nya golfarna och skapa rapporter i GIT behöver ni lägga in spelarnas kontaktuppgifter. För att göra detta rekommenderas att du skapar en medlemskategori för Grönt Kort, så att du har alla nya spelare samlade i en kategori.

Gå in via Inställningar > Administration > Medlemskategorier. Klicka på knappen "Skapa ny medlemskategori" längst ner till vänster.

Skriv in ett passande namn för medlemskategorin du skapar, t.ex. ”Grönt Kort ÅÅÅÅ” (genom att döpa medlemskategorin med årtal kan ni enkelt överblicka år för år).

I rutan ”Beskrivning”, skriv t.ex. "Nya golfare under ÅÅÅÅ”, så att ni vet vad medlemskategorin används för.

Under "Status*", välj "Prospekt" (det går även bra att använda Passiv alt Nybörjare, dessa fungerar på samma sätt som Prospekt).

Statusen Prospekt innebär att:

• Klubben inte behöver betala någon avgift till SGF för personen.
• Personen har begränsad tillgång till Min Golf. Denne kan t.ex. inte boka starttider, anmäla sig till tävlingar eller registrera handicapronder.

Tips! Tänk på att när personen fått Grönt Kort godkänt och har sin handicap och blivit medlemmar behöver ni byta kategori på spelaren, så att de får ett aktivt Golf-ID och kommer åt allt i Min Golf.

2. Skapa en ny medlem med Golf-ID i GIT Visa

För att skapa en ny person går du via Register > Personbild > Skapa ny person. Läs mer här hur du skapar en ny person i GIT.

 När du skapat personen och lagt till denne som medlem i kategorin Grönt Kort (se ovan) och klickar på "Spara", skickas ett automatiskt mejl ut till personen. Mejlet innehåller följande information till spelaren:

• Golf-ID
• Inloggningsuppgifter till Min Golf
• Länk till den digitala Grönt Kort-webben

Mejlet skickas från adressen info@svenskagolfforbundet.se.

Exempel på utformning av mejlet som skickas till en person som blivit upplagd via GIT, med er som utbildningsklubb:

Tips! Vissa "nya golfare" har redan ett Golf-ID registrerat i systemet. Detta kan upptäckas när personnumret anges i samband med att personen ska läggas upp. Om golfaren har HCP 99 kan ni lägga till denne som Grönt Kort-medlem. Har golfaren HCP 54,0 eller lägre kan denne bli medlem i er klubb direkt och börja spela omgående.

3. Följ upp kunskapskraven Visa

I GIT kan ni på klubben följa utvecklingen för era nya golfare. Du hittar fliken för Grönt Kort genom att söka upp personen via Register > HCP och ange Golf-ID. Där kan du se hur långt personen har kommit på sin väg mot Grönt Kort.

Följande statusar finns:

Teori: Kunskapstest
Ej påbörjat (testet har inte påbörjats)
Pågående (en del av testet har genomförts)
Godkänt (båda deltesterna är genomförda och godkända)

Praktik: Godkänt spelprov
• Nej: Spelprovet har inte påbörjats, klarats eller registrerats
Ja: Spelprovet är klart och registrerat

Spelaren kan på samma sätt också själv följa sin utveckling genom att logga in i Min Golf.

4.Registera ett spelprov Visa

Det vanligaste är att spelaren själv registrerar sitt spelprov i Min Golf. Du som administratör på en golfklubb kan dock vid behov också hjälpa till att registrera ett spelprov via GIT. Så här gör du:

– Sök upp spelaren via Register > HCP och ange spelarens Golf-ID

– Klicka på Registrera Spelprov för att få upp det digitala scorekortet.

– Välj bana vid fliken Bana. Notera att du endast kan se och registrera spelprovet på din klubbs bana/banor.

– Fyll i slagen hål för hål i scorekortet. Totalscoren samt poäng räknas ut automatiskt.

– Ange markör med Golf-ID. Oavsett om spelaren registrerar i Min Golf eller om du registrerar via GIT behöver markören ha ett aktivt Golf-ID och handicap 36,0 eller lägre.

Det är bara ett godkänt spelprov som sparas. Om du försöker registrera en rond som inte uppfyller alla spelkrav, kommer du få upp information om detta i GIT. (Detsamma gäller för spelaren i Min Golf.)

Om resultatet inte räcker för godkänt får spelaren spela en ny rond och prova igen.

När spelaren klarat spelprovet och fått sitt Gröna Kort godkänt visas spelprovsronden som spelarens första handicaprond i rondlistan i GIT och Min Golf, och spelaren får sin första exakta handicap baserat på resultatet. Läs mer i punkt 7 nedan.

5. Radera ett registrerat spelprov Visa

 Samtliga golfklubbar har behörighet att radera ett registrerat spelprov, oavsett på vilken bana provet har genomförts.

Ett exempel kan vara om ronden är felregistrerad. Ett annat exempel är om en spelare har ett godkänt spelprov från en annan klubbs bana, men önskar få sitt Gröna Kort godkänt av din klubb.

Ni kan ju endast godkänna Grönt Kort om spelprovet är gjort på er egen bana. Då kan du radera det tidigare spelprovet och låta spelaren genomföra och klara ett nytt spelprov på er bana. Var noga med att informera spelaren om detta innan ni raderar spelprovet i GIT!

6. Godkänn Grönt Kort för spelaren Visa

När spelaren fått godkänt på båda delproven i kunskapstestet, samt registrerat ett godkänt spelprov med markör på er bana är det dags för er att godkänna Grönt Kort för spelaren i GIT.

Du hittar fliken för Grönt Kort genom att söka upp personen via Register > HCP och ange Golf-ID.

OBS! Ni kan endast godkänna Grönt Kort om spelaren gjort sitt spelprov på er bana. Om spelprovet gjorts på en annan klubbs bana måste ni hänvisa spelaren till den klubben. Alternativt se punkt 5 ovan.


För att kunna godkänna Grönt Kort behöver du som GIT-användare ha någon av följande behörigheter på din klubb:
• Super user
• Vice super user
• Kansli
• Reception inkl. HCP

Under ”Loggning” på spelarens personbild syns vem av klubbens GIT-användare som godkänt Grönt Kort.

Undantag från krav för Grönt Kort

Om kunskapstest eller spelprov inte är genomförda och registrerade finns det några tillfällen då du ändå får godkänna Grönt Kort:

• Personen är en återvändare som tidigare haft Grönt Kort i Sverige

• Personen har tagit Grönt Kort och/eller erhållit handicap 54,0 eller lägre (enligt världshandicapsystemet) av ett annat lands golfförbund

• Personen har en funktionsnedsättning och har inte kunnat genomföra kunskapstestet digitalt, men har fått hjälp att tillgodogöra sig de teoretiska grunderna på annat sätt

• Personen är ett barn upp till 12 år som genomfört Golfäventyret på klubben och är godkänd enligt Golfäventyret-häftet. 

7. Medlemskap och handicap Visa

När ni godkänt spelarens Gröna Kort, informera gärna om klubbens olika medlems- och spelrättserbjudanden.

Om spelaren är eller blir medlem hos er, glöm inte att byta medlemskategori från Grönt Kort till en aktiv kategori, så att spelaren får tillgång till alla funktioner och möjligheter i Min Golf.

När en administratör på klubben har godkänt spelarens Gröna Kort, slår också Grönt Kort-fliken på personbilden i GIT om till en HCP-flik.

• Om spelaren har registrerat ett spelprov visas den som första handicaprond i rondlistan. Poängen på den ronden ligger till grund för spelarens första exakta handicap.

• Om spelaren inte har registrerat ett spelprov men ändå fått Grönt Kort godkänt av er på klubben hamnar denne på HCP 52,0.

Så beräknas spelarens första exakta handicap

Det kan vara bra att känna till att den justerade poängen vid spelprovet räknas lite annorlunda än efterföljande handicapregistreringar.

Vid spelprovsronden dubbleras spelarens 9-hålspoäng. Om spelaren t.ex. registrerar en spelprovsrond på 20 poäng på nio hål så blir totalpoängen 40. (En vanlig handicapregistrering av en 9-hålsrond hade blivit 20+17 poäng.

När spelprovsronden sedan räknas om till spelarens första exakta handicap sker ytterligare en justering av handicapresultatet på -2.

Läs mer i regelverket för världshandicapsystemet. I paragraf 4.5 omnämns dubbleringen av poängen vid spelprovet. I paragraf 5.2a finns mer info angående beräkning av exakt handicap vid färre än 20 ronder.

Möjlighet till manuell HCP-justering

Om spelaren registrerat ett spelprov med väldigt hög poäng kommer den första exakta handicapen bli låg. Om spelaren då anser att denne hamnat på en orimlig nivå kan klubben i samråd med sin handicapkommitté göra en manuell HCP-justering, och sätta spelaren på en handicap som bättre motsvarar aktuell spelstandard.

Den manuella justeringen sparas och kan visas i efterhand i GIT. Därför är det viktigt att skriva in en tydlig notering där anledningen till den manuella HCP-justeringen anges.